Wat doet de GGD?

We doen gezondheidsonderzoeken, verzorgen vaccinaties en geven voorlichting over gezond(er) leven. We adviseren gemeenten over hun gezondheidsbeleid en voeren dit deels uit. We werken veel samen met de ‘reguliere’ zorg, zoals huisartsen en ziekenhuizen.

De Gemeenschappelijke Gezondheidsdienst
Als u zich ziek voelt, gaat u naar de huisarts of het ziekenhuis. Zij proberen u te genezen. Maar bent u er op tijd bij? En had u het niet kunnen voorkomen? Voorkomen is beter dan genezen.

Mensen gezond laten leven
Onze gezondheidsvoorlichters, epidemiologen, verpleegkundigen en beleidsmedewerkers ondersteunen de gemeente dagelijks bij het bevorderen van de gezondheid van haar inwoners. We brengen gezondheidsproblemen in beeld, adviseren de gemeente over haar
beleid en hoe lokale partijen kunnen samenwerken. Ook bieden we inwoners op allerlei manieren informatie aan en voeren we gezondheidsprojecten uit op scholen en in wijken.

Gezond zijn en gezond blijven
Onze artsen, verpleegkundigen en hygienisten bestrijden infectieziekten, zoals seksueel overdraagbare aandoeningen, legionella en tuberculose. Wij doen dit door onderzoek, voorlichting, advies en vaccinaties. Breekt er tóch een epidemie uit? Dan bestrijden we die en gaan we op zoek naar de bron. Daarnaast vaccineren we reizigers tegen ziekten (zoals hepatitis) en doen we milieuonderzoek en inspecties bij onder meer kindercentra.